Bonton je veoma važan deo kulture i načina na koji se ponašamo u različitim situacijama. To se odnosi i na način na koji se ponašamo u restoranu.

Restoran je mesto gde se okupljamo da bi uživali u hrani i društvu. Međutim, postoje određena pravila ponašanja koja treba da se poštuju kako bi sve proteklo glatko i ugodno za sve učesnike.

Bonton u restoranu se odnosi na način na koji se obraćamo osoblju, kako se ponašamo prema drugim gostima i kako se hranimo. To uključuje stvari poput toga da se ne pokazujemo prstom, da ne šapućemo i da ne jedemo na neprikladan način.

U ovom tekstu razmatraćemo neka od osnovnih pravila bontona u restoranu.

Dolazak u restoran

  • Ukoliko imate rezervaciju, obavezno dođite na vreme. Ako kasnite, nazovite restoran i najavite kašnjenje.
  • Ne stavljajte torbe, naočare ili druge aksesoare na sto.
  • Sedite pravilno i ne stavljajte laktove na sto.
  • Dozvolite drugima da zakasne 15 minuta pre nego što ih pozovete i proverite razlog kašnjenja.

Korišćenje salvete u restoranu

  • Obično se salveta, presavijena na pola, stavlja na kolena pred početak obroka
  • Salveta ostaje na kolenima tokom obedovanja. Ukoliko idete do toaleta ili privremeno napuštate sto, ostavite salvetu na stolici ili na stolu (levo od tanjira) kao signal konobaru da ćete se vratiti.
  • Na kraju svoju salvetu stavite na sto, kao signal konobaru da ste završili sa obrokom.

Bonton prilikom naručivanja hrane

  • Ne dozivajte konobara različitim nadimcima, već sačekajte da on sam dođe do vas. Budite strpljivi ukoliko primetite da je u restoranu gužva.
  • Unapred odlučite šta ćete jesti kako ne biste zadržavali konobara duže nego što je potrebno.
  • Ukoliko imate posebne zahteve vezane za hranu, ili ste alergični na određene sastojke, to jasno predočite prilikom naručivanja.
  • Izbegavajte da naručujete najskuplju hranu iz menija.
  • Budite džentlmen i naručite hranu u damino ime.
  •  Sačekajte da svi budu usluženi pre nego što počnete da jedete.
 
 

 

 

Bonton tokom ručanja u restoranu

  • Jedite male komade hrane, žvaćite polako i sa zatvorenim ustima
  • Ne govorite dok u ustima imate hrane
  • Ne grizite komade hleba i ne secite ih nožem. Rukama kidajte komadić po komadić.
  • Ne prejedajte se i ne preterujte sa alkoholom. Neka na tanjiru uvek ostane malo hrane.
  • Nož držite u desnoj, a viljušku u levoj ruci.
  • Birajte teme o kojima ćete razgovarati tokom ručka. Izbegavajte osetljive teme čak i ako niste gadljivi, jer možda neko drugi jeste.

Kada završite sa obrokom

  • Ako ste završili sa obrokom, ne gurajte tanjire ispred ili pored sebe i ne pakujte ih jedan na drugi. Konobar će svakako primetiti da ste završili i prići će da očisti sto.
  • Kao signal konobaru da ste završili sa obrokom, postavite viljušku i nož preko tanjira tako da formiraju “X”
  •  Neko nepisano pravilo jeste da ručak plaća osoba koja je to inicirala. U svakom slučaju se ponudite, ali se ne otimajte i ne svađajte prilikom plaćanja.
  • Ostavite napojnicu konobaru. Nepisano pravilo jeste da bi napojnica trebala biti bar 20% od iznosa računa.

Ako se pridržavate ovih pravila, uživaćete u hrani i društvu u restoranu bez nelagode ili neprijatnosti.

Share.

2 Comments

  1. Pingback: Kako se pravilno puši tompus: Kompletan vodič za početnike

  2. Pingback: Arhetipovi muškaraca: Kralj, Ratnik, Čarobnjak, Ljubavnik

Leave A Reply

Exit mobile version